“Eko do kwadratu” – dzień piąty (i ostatni)

leczo-2
Jaki to projekt i co działo się wcześniej? - dowiesz się z poprzednich wpisów:

Projekt “Eko do kwadratu” wspólnie z Delisam.pl.
"Eko do kwadratu" - dzień drugi
"Eko do kwadratu" - dzień trzeci
"Eko do kwadratu" - dzień czwarty

Dzisiejsze danie jest niezwykle niebezpiecznie. Istnieje realne zagrożenie, że jeśli raz dasz swoim dzieciom spróbować domowych chlebków naan to będą je chciały jeść codziennie :).

Leczo warzywne z domowymi chlebkami naan

Składniki

leczo-1

warzywa do leczo: papryka, cukinia, bakłażan, 3 szalotki, papryczka chili
pomidory w puszcze
szklanka mleka
dwie szklanki mąki
pół łyżeczki drożdży suchych
dużo słodkiej papryki, sól, pieprz, szczypta cukru
pęczek kolendry lub pietruszki

Danie idealnie nadaje się do "posprzątania" lodówki z warzyw, które już kilka dni czekały na swoją kolej :).

Zaczynamy od przygotowania ciasta na chlebki. Wrzucamy razem: dwie szklanki mąki, szklankę mleka, pół łyżeczki drożdży, po pół łyżeczki cukru i soli, 3-4 łyżki oleju z pestek winogron. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1h.

Kroimy cebulę w piórka i szklimy na maśle klarowanym. Dorzucamy słodką paprykę w proszku i posiekane drobno chili. Następnie wrzucamy pokrojoną grubo paprykę. Całość smażymy przez 5-10 min. Następnie dodajemy bardziej miękkie warzywa - cukinię i bakłażan. Po chwili dorzucamy pomidory z puszki. Całość doprawiamy odrobiną cukru, solą, pieprzem i kolendrą. Dziś doprawiała wszystko żona. Dorzuciła jeszcze zioła prowansalskie i odrobinę octu balsamicznego. Warzywa dusimy w sumie ok. 30 min.

W trakcie gdy nasze leczo dusi się na wolnym ogniu możemy upiec chlebki. Włączamy piekarnik na 220C. Ciasto dzielimy na 8 małych kulek. Każdą rozwałkowujemy na bardzo cienki placek (to ważne!) i układamy na papier do pieczenia. Jak blacha się zapełni to wrzucamy do piekarnika. Gdy chlebki urosną i zaczną się rumienić to znak że trzeba je wyciągnąć i wstawić kolejną porcję.

Gdy chlebki się upieką lunch jest gotowy :)

 

Podsumowanie:
Czas pracy: ok 30 min, razem z wyrastaniem ciasta trzeba liczyć 1,5h.

Koszty:

1,00 cukinia
2,00 mały bakłażan
2,50 papryka
1,00 cebule szalotki
2,50 kolendra (pozostałe pół krzaczka z poprzedniego dania)
2,50 kolendra (pozostałe pół krzaczka z poprzedniego dania)
4,80 ekologiczne pomidory w puszcze
1,00 szklanka mleka
1,50 dwie szklanki mąki
1,00 drożdże suche
------------ -------------------
19,80 RAZEM

Widać bardzo się nie odkułem po wczorajszym przekroczeniu limitu ale przynajmniej się w nim zmieściłem. Podobnie jak wczoraj z powyższego zestawu wyszła jeszcze porcja dla dzieci :).

Smacznego :)

P.S. To już ostatnie danie z pilota. Dziękuję raz jeszcze za wszystkie ekologiczne produkty sklepowi Delisam.pl. Jak na projekt przystało za parę dni pojawi się jeszcze podsumowanie całej akcji.

 

 

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz