“Eko do kwadratu” – dzień trzeci

risotto-1
Jaki to projekt i co działo się wcześniej? - dowiesz się z poprzednich wpisów:

Projekt “Eko do kwadratu” wspólnie z Delisam.pl

"Eko do kwadratu" - dzień drugi

Podane niżej proporcje nie odpowiadają temu co w rzeczywistości przygotowałem. A to z tej prostej przyczyny, że nie ma takiej możliwości abym robiąc sobie risotto do pracy i nie dał też dzieciom zjeść go na kolację. Porcja musiała byś podwójna :)

Risotto z suszonymi grzybami i orzechami włoskimi

Składniki

risotto-2

200g ryżu arborio
ok 1l bulionu (zagotować twardą skórkę z parmezanu, parę liści laurowych, trochę ziela angielskiego, łyżka oliwy, pół łyżeczki kurkumy, pół kostki bulionu ekologicznego).
natka pietruszki
pół cebuli, najlepiej szalotki
paczka suszonych grzybów
50g orzechów włoskich
100g parmezanu (tu akurat był przepyszny ser Emilgrana, który widziałem tylko w Delisam.pl)
klarowane masło

W pierwszej kolejności robimy bulion. Wersja prosta: wszystkie składniki wypisane powyżej wrzucić do rondelka i zagotować 5-10 min). Wersja jeszcze prostsza: zagotować tylko bulion ekologiczny (wtedy w większej ilości) i kurkumę.

W trakcie jak bulion się gotuje można zeszklić na maśle posiekaną cebulę. Następnie dorzucamy ryż i również chwilę przygrzewamy aż się zeszkli. Wlewamy pierwszą porcję bulionu. Tyle żeby zakryło ryż ale nie więcej. Czekamy aż się wchłonie i czynność powtarzamy. Ja wlewam bulion przez drobne sitko. Po tym jak wchłonie się pierwsza porcja bulionu dosypujemy posiekane grzyby i orzechy.

W międzyczasie ucieramy parmezan. Uwaga dostarczony przez Delisam.pl ser Emilgrana uciera się wyjątkowo ciężko. Każda ilość jest podjadana zanim zdąży opaść na dno naczynia :)

Kończymy danie gdy cały bulion się wchłonie. Normalnie wrzucilibyśmy masło oraz utarty ser do ryżu, poczekali chwilę aż całość nabierze kleistej konsystencji i zasiadali do stołu. Ponieważ do stołu siądziemy jutro w pracy, w porze lunchu, to te ostatnie dwa kroki zostawiamy na moment po podgrzaniu ryżu w mikrofali. Jak widać na obrazku parmezan umieściłem w folii aluminiowej aby odłożyć go przed włożeniem do mikrofali i wymieszać z ryżem już po podgrzaniu.

 

A tak wygląda wersja "domowa" dla dzieci :)

risotto-3

Podsumowanie:
Czas pracy: 30 min. Przy tym daniu zawsze mogę liczyć na pomoc młodych kucharzy ale dziś wygrały inne obowiązki więc dla mnie było szybciej :).

Koszty:

3,70 ekologiczny ryż arborio
1,00 natka pietruszki
6,00 obłędny ser Emilgrana
1,00 jedna kostka bulionu ekologicznego
4,50 ekologiczne orzechy włoskie
4,30 paczka suszonych podgrzybków 20g
------------ -------------------
20,50 RAZEM

A niech to. Przekroczyłem limit o 50gr! :)
Robiłem to danie już wiele razy. Szczerze mówiąc nie wiem czy to zasługa obłędnego sera Emilgrana czy ekologicznego ryżu arborio, ekologicznego bulionu czy jeszcze czegoś innego, ale tak dobre risotto jeszcze mi nie wyszło :)
P.S. Mam nadzieję, że kolejny dzień wyjdzie taniej.

Smacznego :)

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz